Neuropsykiatrisk diagnos
Till neuropsykiatriska diagnoser räknas ADHD, ADD, autismspektrumstörning, autism och Tourettes syndrom.
För att ta reda på om du har en neuropsykiatrisk diagnos görs först en första bedömning. En första bedömning kan öka förståelsen för dina svårigheter.
Om du är över 18 år vänder du dig till
- Vårdcentralen eller
- Vuxenpsykiatrin
Vilket stöd kan jag få direkt?
Det finns stöd du kan få direkt. Ibland kan det vara tillräckligt, och du behöver inte gå igenom en neuropsykiatrisk utredning. I andra fall kan du också behöva en utredning.
Du kan få stöd i väntan på att göra en utredning. Du kan också få det stödet samtidigt som en utredning görs.
Riktlinjer från Socialstyrelsen som gäller ADHD eller misstänkt ADHD och liknande diagnoser är viktiga att känna till. De förespråkar tidigt stöd!
Olika typer av stöd
I väntan på vad utredningen kommer farm till kan du få hjälp på en vårdcentral med råd, stöd eller psykologhjälp.
Om utredningen visar en diagnos ökar rätten till hjälp. Du kan få stöd i studier eller på arbetsplatsen.
Även socialtjänsten kan hjälpa dig att ansöka om boendestödjare, som kan hjälpa dig i ditt hem.
Det finns också hjälpmedel som kan underlätta i vardagen. Det gäller stöd för planering, tid och påminnelser. Det kallas kognitiva hjälpmedel.
Källa: 1177.se, vardochinsats.se, studenthalsan.se
Neuropsykiatrisk diagnos 18 +
Du kan kontakta din vårdcentral eller psykiatrin (BUP om du är under 18 år) för en remiss till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning och där få en utredning.
Du kan också göra en så kallad egenanmälan till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning genom 1177 (Om egenanmälan, läs t ex här: https://www.1177.se/Skane/sa-fungerar-varden/att-valja-vardmottagning/remiss/#section-17967).
Har du redan kontakt med en psykiatrisk öppenvårdsmottagning? Då kan du be att få en utredning där.
Under tiden som du väntar på en första bedömning är det den som skrev remissen som ska hjälpa dig så att dina besvär inte blir värre medan du väntar.
Över 18 år: Hur lång är väntetiden för att få en utredning?
Väntetiden för neuropsykiatriska utredningar varierar i landet och reglerna ser olika ut i olika regioner.
I en del regioner ingår neuropsykiatriska utredningar i vårdgarantin. Vårdgarantin gäller för dig i den region där du är folkbokförd. Om neuropsykiatrisk utredning ingår i vårdgarantin där du bor ska du som vuxen kallas inom 90 dagar.
Fråga på mottagningen du har kontakt med vilka regler som gäller just där du bor.
Källor: 1177.se och skr.se
Mer om neuropsykiatriska utredningar 18 +
Sjukskrivning blir ofta aktuellt
Efter en medicinsk bedömning av en läkare kan du behöva vara sjukskriven under din behandling för både ditt skadliga bruk och i din utredning för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning om det är det bästa för dig. Läkaren gör en individuell bedömning. Det finns olika hjälpmedel (LÄNK) och insatser du kan få för din funktionsnedsättning hos regionen när du är sjukskriven. Du kan också få stöd från kommunen (LÄNK).
Du behöver sjukanmäla dig till Försäkringskassan redan första dagen om du blir sjukskriven. Det kan du göra genom Försäkringskassans självbetjäningstjänst.
Om du blir sjukskriven men inte har rätt till sjukpenning kan du få ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten (LÄNK). Du ska då visa att du sökt sjukpenning och visa ditt läkarintyg hos socialtjänsten.
Socialtjänstens ansvar
Socialtjänsten i din kommun kan hjälpa dig att komma ifrån ditt skadliga bruk eller beroende. Här kan det finnas gruppstöd eller enskilda samtal som en del i en behandling.
Om du också har ADHD eller en annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så kan du få extra stöd.
Sekretess råder när du är myndig: Varken din familj eller någon annan får veta att du söker hjälp hos socialtjänsten.
Kommunens socialpsykiatri kan hjälpa dig om du har en psykisk funktionsnedsättning. Det gäller till exempel:
Socialpsykiatrin finns för att hjälpa till i din vardag om du har psykiska besvär. Grundregeln är att om du har en psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så ska socialpsykiatrin hjälpa dig.


Vad är psykisk funktionsnedsättning?
Det finns psykiska sjukdomar av många slag som kan leda till funktionsnedsättning, exempelvis schizofreni, bipolär sjukdom (manodepressivitet), depression, olika ångesttillstånd, tvångssyndrom eller ätstörningar. Även beroendeproblematik räknas hit.
Om funktionsnedsättningen beror på en neuropsykiatrisk diagnos, kallas det neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det gäller om man har medfödda neuropsykiatriska diagnoser som till exempel ADHD, Autism och Tourettes syndrom
Det är först när tillståndet leder till svårigheter i vardagen som det kallas funktionsnedsättning, eller funktionshinder: att du på grund av din diagnos blir förhindrad att ha en bra vardag. Det kan till exempel handla om svårigheter att planera sin tid, hantera stress eller sociala relationer.
Om du har en psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning så behöver man fastställa det i en diagnos för att du ska få rätt stöd. Den får du hos psykiatrin inom hälso- och sjukvården.
Allvarliga psykiska och neuropsykiatriska funktions-nedsättningar kan ge rätt till LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Det kan till exempel vara att du har ADHD och också har ett autismtillstånd som hindrar att du kan leva på ett bra sätt. Eller att du har schizofreni eller en intellektuell funktionsnedsättning.
Men det finns också annat stöd som vi beskriver här på kraftverket.org.
Källor: Socialstyrelsen, 1177.se
FAKTA
Mer om socialpsykiatrin – för dig som har skadligt bruk
Socialpsykiatrin finns för att hjälpa till i din vardag om du har en psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Om du också har skadligt bruk eller beroende så har du samsjuklighet som det kallas och då kan det också bli aktuellt med hjälp från socialpsykiatrins boendestöd.
Men först måste du ha fått behandling mot ditt skadliga bruk eller beroende – det är svårt att få hjälp med boendestöd om det finns ett pågående skadligt bruk. Man gör en individuell bedömning.
Du som får stöd av socialpsykiatriska enheten hos kommunen ska vara 18 år eller äldre.
Kontakta din kommun om du tror att du har rätt till det här stödet!
Källa: Socialstyrelsen, kunskapsguiden.se

Den här sidan tar upp:
- Vilket stöd kan jag få direkt?
- Olika typer av stöd
- Neuropsykiatrisk diagnos 18 +
- Mer om neuropsykiatriska utredningar 18 +
- Vad är psykisk funktionsnedsättning?
- Mer om socialpsykiatrin – för dig som har skadligt bruk