Vad är bra vård?
”Bra” hjälp är naturligtvis det som fungerar för just dig. Det finns alternativ som har hjälpt många människor, till exempel klientrörelser som har boenden.
Men hos socialtjänst och hälso- och sjukvård bygger behandlingen på teoretiskt grundade metoder som inriktar sig strikt på att du ska få hjälp att bli av med ditt skadliga bruk eller beroende. Sådan behandling ska uppfylla vissa krav.
När du söker hjälp kan det vara bra att ha en checklista för vad ”bra” vård egentligen är. Punkterna i checklistan är viktiga för att se om du får god vård och gäller både för skadligt bruk/beroende och vård för samsjuklighet med andra psykiatriska diagnoser.
Vi börjar med regeln framför alla andra regler: Du har rätt att bedömas individuellt! Det har du rätt till både i kontakt med sjukvård och socialtjänst.
Checklista
1. Du har rätt att bedömas individuellt – efter dina behov och förutsättningar. Det kan handla om att du få svar på frågor om dina vårdbehov och att ni samtalar om vad du behöver. För att du ska kunna få vård som du behöver är det viktigt att kommunen kan erbjuda olika alternativ. Om de inte kan det så finns det ofta annan hjälp att få hos hälso- och sjukvården.
Hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska informera dig om att det finns flera olika sorters behandling
2. Du är med och planerar din behandling och rehabilitering. En nyckel till att du ska få ut det mesta möjliga av vård i socialtjänsten eller i hälso- och sjukvården är att du är delaktig i planeringen. Du ska också vara delaktig i valet av vård om det finns flera alternativ. En ”bra” behandlare tar hänsyn till dina önskemål så långt som möjligt.
3. Man bedömer hur stora dina problem med droger är. Det kan de göra med ett screeningformulär, till exempel DUDIT. De här formulären kan du ibland få svara på både inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. Du kan också fylla i ett formulär på egen hand hemma för att själv se hur allvarliga dina problem är.
4. Man använder vetenskapliga intervjumetoder. Man intervjuar dig om dina problem för att få en bra bild av vad du faktiskt behöver hjälp med. Hos socialtjänsten brukar det vara formulär som ASI eller DOK som du får fylla i tillsammans med särskilt utbildad personal. För unga upp till 21 år kan också ADAD användas. (Vi beskriver frågeformulären närmare i faktaruta längre ner.)
I hälso- och sjukvården använder man också andra godkända metoder.
5. Bra behandling ska vara strukturerad. Det betyder fokus på det skadliga bruket och beroendet. Allmänt hållna samtal utan fokus på det du behöver hjälp med är sällan effektiva. Behandlingshem av den gamla skolan – ”torkar” – som inte erbjöd andra insatser än att vila och äta upp sig, är motsatsen till strukturerad behandling.
Kontrollera vilken inriktning som gäller innan du tackar ja till en plats på ett behandlingshem som idag kallas HVB-hem (Hem för vård eller boende). Det finns många olika privata och kommunala alternativ i landet, med stor skillnad i behandlingsfilosofi.
6. Behandlingen ska bygga på en beprövad behandlingsmetod. Det kan röra sig om allt från individuell samtalsterapi till KBT och 12-stegsbehandling eller andra former av psykosocial behandling, som handlar om att du får verktyg att ändra din inställning till drogen och dina levnadsvanor. Återfallsprevention är en viktig del.
7. Behandlingspersonalen ska ha kompetens för den metod man arbetar med.
8. Man väger in hur din omgivning fungerar. Har du stöd av familjen eller nära vänner? Kan de hjälpa till och vill du att de ska vara delaktiga under din rehabilitering? Om du inte kan vänta dig stöd från din omgivning kan det vara bättre att åka iväg under behandlingen än att gå i öppenvård på din hemort.
9. Avgörande för val av behandlingsinsats ska utgå från hela din livssituation. Det gäller också din psykiska och din fysiska hälsa. När du söker hjälp hos socialtjänsten kan man med ditt medgivande kontakta hälso- och sjukvården – och det görs en Samordnad individuell plan, SIP.
Hälso- och sjukvården kan också, om du tillåter det, kontakta socialtjänsten. Det kan gälla att du behöver hjälp med boende, försörjning eller behandling. (Om man anser att du är i så dåligt skick att du behöver tvångsvård, som LVM, och då kan man kontakta sjukvården ändå.)
10. Ett beroende kräver längre rehabilitering än skadligt bruk. Du behöver ordentlig eftervård, helst minst ett år efter att du avslutat den första behandlingen – ibland kallat primärbehandlingen. Eftervården ska vara anpassad till den behandlingsform du fått under primärbehandlingen. Eftervården ska ha tydlig målinriktning på drogfrihet.
Bra eftervård innehåller också hjälp vid återfall. Det finns en särskild metod vid återfall, ”Återfallsprevention”, som är en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) och som syftar till att förebygga återfall. Vi beskriver metodern närmare längre ner.
11. De som har ansvar för din behandling ska samarbeta. Hälso- och sjukvård, socialtjänst, psykiatri, arbets- och bostadsförmedling, försäkringskassa eller kriminalvård? Det spelar ingen roll. För att insatserna ska bli så effektiva som möjligt måste alla inblandade dra åt samma håll. Det här är välkänt inom både hälso- och sjukvård och socialtjänst, och experterna kallar samverkan och samtidighet för ”mycket viktiga framgångsfaktorer”.
Begär nätverksmöten! Mellan mötena är det bra om du har en kontaktperson att vända dig till och som i sin tur sköter kontakterna med andra ansvariga för din vård. Du kan också begära en SIP, en Samordnad individuell plan, som vi beskrev under punkt 9 ovan.
12. Om du har behov av tolk i kontakt med vården är det viktigt att du får en tolk som du känner förtroende för. Lagen ger dig rätt till tolk. Du kan förstås inte räkna med att alla de här punkterna ska vara uppfyllda. Men de ger en bra grund för vad du bör fråga efter när du planerar din vård tillsammans med din behandlare, oavsett om det sker i sjukvårdens beroendevård eller hos socialtjänsten.
Psykiatrisk diagnos samtidigt med drogproblem
Om du har samsjuklighet, alltså ett skadligt bruk eller beroende tillsammans med en eller flera andra psykiatriska diagnoser – så har du rätt att få hjälp med båda problemen samtidigt. De vanligaste diagnoserna vid samsjuklighet är ADHD och depression eller ångest.
Samma principer som i punktlistan ovan gäller också vård vid samsjuklighet: Du har alltid rätt att bedömas individuellt, att vara med i planeringen, att vården använder vetenskapliga intervjumetoder och behandlingsmetoder och att man ser till hela din livssituation och så vidare.
Läs mer om samsjuklighet på kraftverket.org.
Olika behandlingsmetoder
Psykologisk och psykosocial behandling
Bra behandling är psykologisk eller psykosocial behandling. Med psykosocial menas att du får hjälp att bearbeta dina livsval, ditt förhållande till narkotika och verktyg att förändra din livssituation.
Behandlingarna kan ha olika inriktningar.
Här är några vanliga exempel:
KBT – Kognitiv beteendeterapi
Metoderna bygger på att du får hjälp att ändra ditt beteende. Här jobbar du intensivt med att ändra tanke- och beteendemönster som har med ditt skadliga bruk/beroende att göra. KBT är också en behandling som kan användas vid samsjuklighet, alltså om du har problem med beroendeframkallande substanser och andra psykiska problem samtidigt.
PDT och ITP – Psykodynamisk och interaktionell terapi
Målet är detsamma som för KBT, att lösa ditt problem med skadligt bruk eller beroende. Men här ligger fokus på att reda ut vad som har lett fram till din användning av droger. Terapin går ut på att bli medveten om varför drogen har tagit över i ditt liv – en förutsättning för att lösa problemet är att förstå det.
En terapeut hjälper dig att se orsakerna till att du tar droger och att komma tillrätta med dem. ITP handlar mer om att lösa din nuvarande situation och här ser man i mindre utsträckning tillbaka i tiden.
Psykodynamisk terapi är också en behandling som kan användas vid samsjuklighet.
MI – Motiverande samtal
Motiverande samtal är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling som hjälper dig att förändra din livsstil.
MET – Motivational Enhancement Therapy
Denna motivationsmetod används tillsammans med KBT och MI i kombinationsprogram för personer med alkohol- och narkotikaproblem.
ÅP – Återfallsprevention
Återfallsprevention är en behandlingsmetod som hjälper dig att inte återfalla i användning av droger när du försöker sluta. ÅP är också en form av kognitiv beteendeterapi (KBT).
CRA – Community Reinforcement Approach
CRA syftar till att ge hjälp till ett liv i drogfrihet och en hälsosam livsstil. Här jobbar man också med relationer som påverkar ditt mående och hjälper dig till positiva sociala aktiviteter. Den utgår från bland annat kognitiv beteendeterapi, KBT, och har inslag av exempelvis återfallsprevention, coachning till studier eller sysselsättning och motiverande samtal.
HAP – Haschavvänjningsprogrammet
HAP har en kognitiv-beteendeterapeutisk (KBT) orientering med fokus på integration av känslor, kognitiv utveckling och beteendeförändring. Den vänder sig till personer över 18 som missbrukar eller är beroende av cannabis och som vill sluta använda drogen.
12-stegsbehandling
12-stegsbehandling bygger på Anonyma Alkoholisters verksamhet och rörelsens tolv steg. På en behandling där man utgår från tolvstegsmetoden ingår det att gå på NA:s (Anonyma Narkomaner) eller AA:s möten (alkohol). Avsikten är att du ska fortsätta med möten också efter behandlingen. Det här är idag en av de mest spridda behandlingsmetoderna, och den har hjälpt många över hela världen. NA och AA har fördelen att det finns grupper på snart sagt varje tätort i landet. Behandlingen bygger på att du inte känner dig helt främmande för någon form av gudsbegrepp.
MATRIX
MATRIX är en öppenvårdsmodell är utformad för personer som är beroende av centralstimulerande droger. Modellen innebär gruppbehandling och kombinerar delar från olika psykosociala behandlingsmetoder (tolvstegsbehandling och återfallsprevention) med socialt stöd från t ex närstående (självhjälpsgrupp och familjeprogram) och regelbundna urinprover .
Om olika frågeformulär
Personal i vården kan använda olika frågeformulär när de gör intervjuer med dig för att ta reda på hur dina problem ser ut. En del frågor i formulären handlar inte om ditt skadliga bruk eller beroende utan kan vara av känsligare art, till exempel frågor om du varit utsatt för övergrepp. Du är inte tvungen att svara på frågor som är jobbiga för dig. Men det är bra om du ger en så tydlig bild som möjligt av vad du vil ha hjälp med. Intervjuernas mål är att ni ska kunna göra en bra vårdplanering.
DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) – detta är ett bedömningsinstrument som används för intervjuer för att identifiera personer med drogproblem. Metoden används inom socialtjänsten, primärvården och kriminalvården.
ASI (Addiction Severity Index) – en strukturerad intervju som främst är avsedd för användning i missbruks- och beroendevården. Den mäter ditt problem med alkohol och narkotika, men kartlägger också problem på andra livsområden.
DOK (Dokumentationssystem inom missbruksvården) – också en strukturerad intervju som tagits fram för att bedöma alkohol- och narkotikaproblem, men också andra sociala problem eller om du är utsatt för våld. Syftet med DOK är att kartlägga dina problem, behov och aktuella situation.
ADDIS (Alcohol Drug Diagnos Instrument) – den här intervjumetoden är inriktad på att ställa diagnos hos vuxna som använder narkotika – alltså bedöma om du har ett skadligt bruk eller beroende. Man tittar också på om du fått andra problem till följd av din användning av narkotika.
SCID 1 (Structured Clinical Interview för DSM-4 Disorders) – ett intervjuunderlag för att kartlägga psykiska symtom och skadligt bruk av alkohol eller andra substanser. Syftet är kunna ställa diagnoser inom psykiatri och beroendevård.
M.I.N.I. (Mini International Neuropsychiatric Interview) en mer kortfattad intervjumetod som stöd för att kunna ställa diagnoser för skadligt bruk/beroende och andra psykiatriska tillstånd.
Råd och stöd på telefon och internet
eStöd är till för alla och hit kan du vända dig var du än bor i Sverige. eStöd är en del av Beroendecentrum Stockholm som jobbar med stöd och behandling via nätet. Här kan du få rådgivning vid problem med alkohol, cannabis eller spel om pengar.
Maria ungdoms internetbehandling finns för dig upp till 25 år som har problem med cannabis. Verksamheten drivs av Region Stockholm, men det går bra att delta i denna behandling om man bor i andra delar av landet. Egenanmälan kan göras via 1177 om du bor i Stockholmsregionen men det går också att remitteras dit från andra regioner.
Droghjälpen, 020-919191 där även närstående kan få stöd. Här kan du vara helt anonym. Chat finns.
Drugsmart (Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysnings, CAN:s, information på nätet). Drugsmart är Sveriges största hemsida för unga om alkohol, andra droger och spel.
Escreen.se – testa dina alkohol- och drogvanor. Sidan ger möjlighet att följa vanor över tid och ger förslag på åtgärder.
Dopingjouren – stöd om du har problem med dopningsmedel.
Här kan du hitta mer information om organisationer som kan ge stöd och råd, både brukarorganisationer och anhörigorganisationer.
Hjälp på annat språk än svenska
Du har rätt till tolk i kontakt med hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Men behandling som kommunerna kan erbjuda på andra språk än svenska är mycket ovanligt.
En väg kan därför vara att i största möjliga mån istället använda hälso- och sjukvårdens vård för skadligt bruk och beroende. Om du tycker att det känns fel att ha en tolk närvarande – ta med en släkting eller bekant som pratar svenska och som kan stödja dig under din rehabilitering. Läs mer i på sidan Dina rättigheter som patient.
Invandrarföreningar som varit verksamma en tid i Sverige har ofta värdefull information att ge om hur du kan gå tillväga i det län där du bor.
Är du inte folkbokförd i Sverige?
- Om du är under 18 år ska du få samma vård av hälso- och sjukvården som andra unga under 18 år – alltså samma vård som folkbokförda unga och barn.
- Den dagen du fyller 18 har du däremot som icke folkbokförd i Sverige endast rätt till sjukvård som inte kan anstå. Det betyder att du i princip bara kan få akut vård.
Om du vill veta mer om vad som gäller om du är nyanländ eller behöver språkstöd – ring 1177. Här finns personal som kan andra språk än svenska och som kan lotsa dig rätt.
Här kan du också läsa mer om vård och rättigheter för flyktingar och grupper som inte är folkbokförda i Sverige: transkulturelltcentrum.se.
Här finns viktig information för asylsökande (under rubriken ”Må bra under asyltiden).
Om du har fått uppehållstillstånd gäller andra möjligheter.


Ibland måste flera myndigheter hjälpa till
Sitt gärna på flera stolar… Men hur undviker man att hamna mellan dem? Inte sällan kan det behövas hjälp både från myndigheter och självhjälpsgrupper eller andra klientrörelser för att på sikt klara att bryta ett beroende.
Och ibland är det livsnödvändigt att få hjälp från samhället med flera olika problem samtidigt! Läs mer om samsjuklighet på kraftverket.org.
FAKTA
Om sekretess och tystnadsplikt i vård och stöd
Sekretess och tystnadsplikt i socialtjänst, hälso- och sjukvård och andra myndigheter är för många viktigt att känna till för att det ska kännas tryggt att söka vård. Grunden är att all personal i vård och socialtjänst inte får tala med obehöriga eller utomstående om att du får vård eller stöd.
Men ibland kan vårdpersonalen behöva bryta sekretessen eller tystnadsplikten. Då kan uppgifter om dig lämnas ut, trots att du som patient inte har gett ditt medgivande.
Det gäller till exempel i följande situationer:
- Du är så sjuk att personalen bedömer att socialtjänsten måste kopplas in när du ska lämna sjukhuset (Lagen (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, LUS).
- En domstol, åklagare, polisen, kronofogden eller Skatteverket behöver veta om du vistas på en vårdinrättning.
- Kommunens socialtjänst eller Försäkringskassan behöver uppgifterna för att utreda ett ärende.
- Transportstyrelsen behöver uppgifterna för att pröva om någon är lämplig att ha körkort, traktorkort eller taxiförarlegitimation.
- En läkare som bedömer att en patient är olämplig att ha skjutvapen ska anmäla det till polisen.
- Uppgifter om en avliden behövs för en rättsmedicinsk undersökning.
- Vårdpersonal misstänker att någon har begått ett brott som är så allvarligt att det ger minst ett års fängelse. Då ska de svara på frågor från polis och åklagare.
Källa: 1177.se

Det finns inte samma hjälp att få överallt…
Tillgången till vård och hjälp från samhället ser olika ut beroende på var man bor i Sverige. På vissa håll är hälso- och sjukvården väl utbyggd. På andra håll, särskilt i glesbygden, kan det vara långt till avgiftningsplatser och mottagningar som delar ut Suboxone, metadon och Subutex – LARO.
Mellan kommunernas utbud av stöd kan det vara ännu större skillnad. Alla kommuner ska följa socialtjänstlagen. De ska erbjuda vård tills du har lyckats sluta med ditt skadliga bruk eller beroende (grundregeln för läkemedelsberoende är att det är sjukvårdens ansvar att hjälpa till).
Det här gör att det i praktiken inte går att garantera att alla får samma eller lika bra hjälp. Det gäller inte minst stödboende och försökslägenheter – här skiljer det mycket mellan kommunerna i landet.
… men det finns alltid hjälp att få!
Om din hemkommun saknar särskild vård för skadligt bruk och beroende så kan de flesta regioner, alltså hälso- och sjukvården, istället erbjuda sådan vård.
Grunden är att regionerna ska erbjuda den vård som behövs i länet – självklart också vård vid skadligt bruk och beroende. Om det behövs kan man hjälpa dig att få vård i en annan region. Det gäller all planerad vård och ingår i den svenska vårdgarantin.
Din region kan också ta emot dig inom psykiatrin eller akutmedicin när du behöver avgiftning, alltså abstinensbehandling.
I storstadsområdena finns ett brett utbud av vård, både i kommuner och regioner.
På 1177.se får du en bild av vilken vård som finns just i ditt län.
Din hemkommuns ansvar vid vårdplan
Om du söker hjälp i en annan stad än där du bor så vill socialtjänsten ofta att din hemkommun ska ta sitt ansvar och ge dig behandling hemma.
Om det saknas bra vård i din hemkommun så kan kommunen köpa vårdplats på HVB-hem. Det finns många HVB-hem i landet att välja på där din kommun kan köpa vårdplats!
Och om din hemkommun har gjort en vårdplan med dig får de inte släppa ansvaret för dig. (Men du har förstås rätt att flytta till annan ort och ändå få hjälp.)
Frivilligorganisationer kan erbjuda stöd
Det finns också nykterhetsorganisationer eller andra hjälporganisationer med bra kunskap om hur man ska hålla sig drogfri – t ex IOGT-NTO och Verdandi.
De kan vara ett bra stöd för dig att hålla dig borta från drogerna. De kan också hjälpa till att ge råd om hur du kan få bra vård från socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Läs mer om organisationerna.
Om du använder narkotika men inte är beroende?
Självhjälpsgrupper och andra klientrörelser är bra vägar att få stöd utanför hälso- och sjukvård och socialtjänst. Här kan du också få vara anonym om du vill, vilket ibland kan kännas viktigt.
Kanske upptäcker vården att du har ett riskbruk
Både hälso- och sjukvård och socialtjänst ska hjälpa till att förebygga skadligt bruk och beroende och kanske är det i kontakt med vårdpersonal, socialsekreterare eller studenthälsan som du först får upp ögonen för att du behöver hjälp för att sluta använda droger.
Ofta har du en egen lösning på hur du ska ändra dina vanor som du blir medveten om när du väl börjar prata om problemet. Men du ska erbjudas vård även om du inte är beroende!
Råd och stöd vid riskbruk och skadligt bruk
Din läkare kan remittera dig vidare till beroendevård för att du ska få rådgivning. Du kan också bli rådd att gå i så kallade motiverande samtal, MI (Motivational Interviewing). De går ut på att ta fasta på hur du kan göra för att ändra ditt beteende och din livsstil.
Studenthälsan kan stödja dig att söka rätt vård. Tänk på att du kan stängas av från studier om du har narkotikaproblem som stör undervisningen!
Socialtjänsten kan erbjuda dig samtal och återfallsbehandling. Läs mer itextboxarna Olika behandlingsmetoder och Råd och stöd på internet ovan.
Källor: Socialstyrelsen.se, 1177.se, han.se, studenthalsan.se
Den här sidan tar upp:
- Checklista
- Psykiatrisk diagnos samtidigt med drogproblem
- Olika behandlingsmetoder
- Olika frågeformulär
- Råd och stöd på telefon och internet
- Hjälp på annat språk än svenska
- Ibland måste flera myndigheter hjälpa till
- Om sekretess och tystnadsplikt i vård och stöd
- Det finns inte samma hjälp att få överallt…
- … men det finns alltid hjälp att få!
- Din hemkommuns ansvar vid vårdplan
- Frivilligorganisationer kan erbjuda stöd
- Om du använder narkotika men inte är beroende?