Frivilliga organisationer och deras roll

Vägen ur ett beroende kan självfallet vara lika individuell som orsaken till ett beroende. Den bästa hjälpen är den som fungerar. Stöd från brukarorganisationer kan ibland vara alternativ till eller komplement till sjukvården och socialtjänsten.

Om du vänder dig till brukarorganisationer eller självhjälpsgrupper struntar man ofta i var i ”missbrukskarriären” du befinner dig. Man fäster inte så stor vikt vid hur mycket eller hur länge du använt en drog, utan helt enkelt vid hur du ska låta bli att använda den i fortsättningen. Det kan handla om kamratstöd och att försöka hitta en ny livsstil tillsammans med andra som haft liknande problem som en själv. Eller anonyma självhjälpsgrupper som NA, DAA och AA.

Det finns ett mycket stort utbud av frivilligorganisationer och klientrörelser i hela Sverige. Var och en arbetar utifrån sin ideologi och egna, väl inarbetade traditioner. För många fungerar det här som komplement eller alternativ till sjukvårdens och socialtjänstens insatser.

 

Klientrörelser – ett urval

anhorigamotdroger.se (Anhöriga mot droger, AMD)

attention.se (Riksförbundet Attention riksorganisation för kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

iogt.se (Sveriges största nykterhetsorganisation)

nasverige.org (Anonyma Narkomaner)

rfhl.se (Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende)

rfsl.se (RFSL Riksförbundet för sexuellt likaberättigande)

rsmh.se (Riksförbundet för social och mental hälsa)

simon.org.se (Svenskar och invandrade mot narkotika, SIMON)

svenskabrukarforeningen.se (förening för Suboxone, Subutex- och metadonpatienter)

utanskyddsnat.nu (för kvinnor, flickor och transpersoner med erfarenheter av droger, sex mot ersättning, och/eller kriminalitet)

verdandi.se (arbetar för social jämlikhet och mot alkohol och droger)