Dina rättigheter i beroendevården
De texter som följer här vänder sig till dig som vill sluta använda narkotika, beroendeframkallande läkemedel eller dopningsmedel.
Vägen ur ett beroende ser olika ut, och möjligheterna till stöd och behandling ser olika ut i olika delar av landet. Men oavsett var du bor i Sverige har du rätt till stöd och behandling för ditt skadliga bruk eller beroende.
Beroende på hur gammal du är så skiljer sig möjligheterna till vård och stöd. Vi beskriver därför vad som gäller om du är myndig eller inte. Vi pratar också om åldersgränsen över och under 20 år: det beror på att just 20-årsgränsen i många fall är viktig.
Du är inte ensam!
Problem med skadligt bruk eller beroende är ett växande folkhälsoproblem. Det är ett problem med många ansikten.
Ungefär en och en halv miljoner lugnande, smärtstillande eller sömngivande läkemedel skrivs ut under ett år. Så många som 200 000 människor kan ha blivit beroende och behöver hjälp för att sluta. Ofta har man fått problem efter att ha fått medicin från sin läkare mot oro, sömnproblem eller smärta.
Vid den senaste mätningen 2022 bedömdes 80 000 personer ha ett skadligt bruk eller beroende av narkotika. Tillgången till och utbudet av nya droger ökar idag. Tillsammans med lägre priser gör det här att skadligt bruk och beroende av narkotika har spritt sig till nya grupper, i alla samhällsklasser.
Om man är beroende av narkotika får man genast dubbla problem. Du är inte bara ”missbrukare” eller beroende. I lagens ögon är du också kriminell. Det dolda skadliga bruket/beroendet antas vara stort.
(Källor: Beroendecentrum Stockholm, Narkotikautredningen [SOU 2023:62]).
Det finns hjälp att få
Ju tidigare du bestämmer dig för att ändra dina vanor, desto mindre är risken att hamna i ett allvarligt beroende.
Och även svåra beroendeproblem går att behandla. 7 av 10 unga och unga vuxna är fortfarande fria från sitt beroende av narkotika när det gått tre år efter en behandling.
När du har fattat beslutet att göra något åt din situation är mycket vunnet!
För dig som är över 20 år – läs här istället!
Har du hunnit fylla 20 år finns särskilda bestämmelser. Här kan du läsa om vad som gäller för dig.
Att bestämma sig för att söka hjälp kan vara svårt
Att vara beroende eller befinna sig i ett skadligt bruk kan kännas skamfyllt. Man är rädd för omgivningens reaktioner. För vad skola och myndigheter ska säga och göra. Man oroar sig för hur familj och vänner ska känna och reagera.
Lagen gör också skillnad på olika typer av skadligt bruk och beroende. Att använda narkotika är olagligt. Att äta narkotikaklassade läkemedel är däremot lagligt så länge du får dem från din läkare. Det kan vara mediciner som du får mot till exempel ångest eller depression men som har gjort dig beroende. Att du har oro och ångest kan göra att det känns extra svårt att bestämma dig för att sluta med de här medicinerna.
Många väntar alldeles för länge
Alla de här sakerna bidrar till att många väntar alldeles för länge med att söka hjälp. Av oro för de fysiska konsekvenserna, eller av rädsla att avslöja sina problem. Många tar beslutet att söka hjälp först när de tappat kontrollen över sin vardag – det har blivit svårt att klara studier eller arbete. Du kan ha fått problem med pengar eller med polis och andra myndigheter. Eller det har blivit problem i relationen till någon som står dig nära. Det kan handla om att någon i omgivningen ställer ett krav: ”Sluta eller jag vill inte träffa dig mer!”
Du har alltid rätt till vård och stöd
Vad som än är skälet för dig att sluta så har du rätt till hjälp. Och trots att lagen inte accepterar narkotikaanvändande så ska du få den hjälp du behöver och när du behöver den. Det gäller var du än bor och oavsett vilken drog det handlar om. Om du också mår psykiskt dåligt så ska du få samtidig hjälp med din psykiska hälsa!
Mår du också dåligt psykiskt?
Det är vanligt att man också mår dåligt psykiskt och behöver hjälp för det samtidigt som man får hjälp med skadligt bruk eller beroende. Det kallas samsjuklighet. Då kan man behöva gå till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, också.
Läs mer om BUP och samsjuklighet här på kraftverket.org.
Den här sidan tar upp:
Du är inte ensam (narkotika u 20)
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Att bestämma sig för att söka hjälp
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module.
Ju snabbare du börjar desto bättre
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this.