Brevfråga – ungas frågor besvaras av experter

FRÅGA

Hej!

Jag är en tjej på 22 år som har ADHD. Jag har också fått veta att jag har autism och nu väntar jag på att få hjälp med en kontaktperson genom LSS. De pratar om att jag kanske kan få ett LSS-boende – men nu har det gått 6 månader sedan de började fundera på det.

Min handläggare säger att jag först måste lämna urinprov som visar att jag inte har rökt hasch. Men det tar lång tid för det är kvar i kroppen länge, och ibland kan jag falla tillbaka och röka någon helg och då måste allt börja om från början.

Jag har berättat hur jag har det för min socialsekreterare. Jag har ingenstans att bo och sover hos kompisar. De är ofta ett bra stöd – men de kan inte alltid ställa upp och det händer att jag behöver bo hos en äldre kille som missbrukar och som dessutom vill ha en relation med mig. Jag känner att jag ibland måste ställa upp för att han kan bli hotfull.

Jag bor i en ganska stor stad, men det finns inga lägenheter att få och jag har ont om pengar så jag kan inte betala deposition. Men det som ändå är roligt är att jag få hjälp från ett samordningsförbund som ser till att jag kan studera på gymnasiet med extra stöd, på ett individuellt program. Och dit går jag så ofta jag orkar.

Problemet är att jag inte har någonstans att bo!

SVAR

Vad bra att du får hjälp att plugga från samordningsförbundet – mitt tips är att du verkligen fortsätter där! Du har laglig rätt till det upp tills att du fyllt 20, men ibland har de förlängda insatser – och det är en stor fördel att det finns just där du bor. Men om du  orkar så finns det andra sorters sysselsättning som kan hjälp dig under en övergångstid som jag ska skriva mer om här nere.

Du har rätt till LSS-stöd. Så då ska en biståndshandläggare för LSS- insatser kunna titta på om det finns någon fin sysselsättning där du trivs och kan hålla dig drogfri för att inte drogerna ska hindrar dig från att fullfölja dina studier på sikt. Det kan vara en väg för dig att få en vardag som fungerar bättre.

Ta ditt användande av droger på allvar! Ofta kan man inte vara i en sysselsättning bland andra om man har ett pågående missbruk. Missbruket när det gäller dig: även om du är ung så är det ofta en enhet för vuxna som du kan få hjälp hos genom din socialsekreterare. Och nu när du har det så svårt med ditt boende så tror jag att socialsekreteraren kan hjälpa dig med att få bo på ett behandlingshem under den tid som det tar för dig att bli drogfri.

De som har ansvar för din behandling ska samarbeta. I ditt fall har du rätt till stöd från både sjukvård för ditt skadliga bruk och från socialtjänsten för dina bostadsproblem. För att insatserna ska bli så effektiva som möjligt måste alla inblandade dra åt samma håll. Det här är välkänt inom både sjukvård och socialtjänst. Experterna kallar samverkan och samtidighet för ”mycket viktiga framgångsfaktorer”. Du har laglig rätt till en samordnad individuell plan, SIP.

Du kan också få hjälp från kvinnojour för att slippa vara med om hemska saker när du bor hos andra. Men det finns inte många kvinnojourer som tar emot personer som använder droger.

Läs mer om kvinnojourer här

Vad som än händer har du alltid rätt till de basala behoven: någonstans att sova och mat för dagen. Även om det i värsta falla innebär matkuponger och härbärge eller vandrarhem. ”Tak-över-huvud-garanti” är ett populärt uttryck för vad socialtjänstlagen egentligen kräver av alla kommuner att hjälpa sina utsatta invånare med. Det är den lägsta nivån för vad du har rätt till enligt socialtjänstlagen.